MEDIA

 

Maart 2023
Artikel Dokters op Hakken

Portret Antoinet Oostindiër.

November 2022
Interview Radio 1

Antoinet Oostindiër over de noodzaak van preventie en meer aandacht voor zelfzorg tijdens de opleiding.

November 2022
Reportage in Noordhollands Dagblad

Mensen helpen die psychisch in de problemen zijn geraakt, en dan zelf vergelijkbare klachten krijgen. Antoinet Oostindiër richtte Aerrea op, die hulp biedt speciaal aan zorgverleners. Door middel van de natuur en therapie probeert ze met haar team zorgmedewerkers van hun psychische klachten af te helpen. De behandelingsmethodes slaan goed aan, maar Oostindiër heeft liever dat er iets gebeurt om de aanwas van nieuwe patiënten te stoppen. „Onder artsen heerst een cultuur waarin we elkaar gek maken.”

Oktober 2022
Artikel in de Psychiater

NASCHOLING EN INTERVISIE OVER EIGEN ERVARINGSKENNIS

‘We moeten leren er onderling over te praten’

Psychiaters Antoinet Oostindiër en Bart van den Aakster vertellen hoe zij in hun werk omgaan met zelfonthulling en over intervisie met collega’s met eigen ervaringsdeskundigheid. Beiden hameren op het belang van (na)scholing op dit terrein.

‘Zie eigen ervaringskennis als een vinkje erbij.’

 

Maart 2022:
BNR podcast – Beyond the white coat

Wat is het Imposter syndroom? Waarom hebben zoveel jonge artsen daar last van? In deze aflevering gaan Yaar en Lucia in gesprek met psychiater Antoinet Oostindiër en bespreken zij hoe het ontstaat en hoe je de strijd met het Imposter syndroom aangaat.

 

Januari 2022: Interview Akwa GGZ

Samen Beslissen:  ‘De mens staat centraal’

Toen Nanette Waterhout een zware depressie had was ze lange tijd in behandeling bij psychiater Antoinet Oostindiër. Dat is al bijna tien jaar geleden. Inmiddels gaat het goed met Nanette. Ze heeft van haar ervaringen/ondervindingen zelfs haar werk gemaakt: ze werkt nu als senior ervaringsdeskundige bij GGZ Noord-Holland-Noord.

Nanette en Antoinet bespreken het belang van Samen beslissen in de geestelijke gezondheidszorg.

November 2021: Arts en Auto

‘Tijd was mijn vijand, nu mijn vriend’

Marlies aan de Stegge-Langenberg nam in 2017 ontslag als oncoloog. Omdat ze lichamelijk en geestelijk ontwricht raakte. Nu deelt ze haar persoonlijke verhaal, in de hoop dat dit anderen helpt.

 

 

November 2021: Met het oog op morgen

Een gesprek naar aanleiding van het boek “Het is maar werk” waarin psychiater Hans Rode een pleidooi doet om de zorg vriendelijker in te richten voor artsen. Op dit moment zijn artsen oververtegenwoordigd in de burn-out cijfers. Oncoloog Marlies aan de Stegge heeft ook haar werk wegens een burn-out stil moeten leggen. Ze zijn beide te gast in Het Oog

 

Oktober 2021: Arts en Auto
‘We doen alsof we gezond zijn’

Nog steeds stuit Antoinet Oostindiër weleens op weerstand (‘Dokters mankeren niets en al helemaal psychisch niet’), maar hopelijk wordt het ook door deze pandemie gewoner om onze kwetsbaarheid te laten zien.

April 2021: Arts en Auto

Reizen: Artikel over de Camino wandel-nascholingen die AerreA organiseert

April 2021:

Webbinar Singer ism Lemion
Jan Rudolph de Lorm en Antoinet Oostindier

Spiegel van de Ziel
De jaarlijkse Singer Symposia bevinden zich op het grensvlak van psychiatrie en psychologie en beeldende kunst. 

Kunsthistoricus en museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm loopt met u langs diverse kunstwerken uit de tentoonstelling Spiegel van de Ziel die momenteel in een gesloten museum Singer Laren hangen.  Werken waarmee de kunstenaar de kijker een blik in hun eigen diepere zelf geeft.Waar mogelijk zal e.e.a. worden geduid in relatie tot de Psyche door psychiater Antoinet Oostindiër (Aerrea, instelling exclusief voor zorgprofessionals).

December 2020:
Interview NH Nieuws

 

Februari 2018:
Artikel in de Psychiater

Augustus 2017:
Interview met Antoinet Oostindiër in Medisch Contact

 

 

 

September 2017:
Interview EenVandaag

Psychiater Antoinet Oostindier behandelt artsen die met zichzelf in de knoop zitten. Dat zijn er veel, volgens Oostindier. Een aanzienlijk deel van de artsen kiest voor hun beroep omdat ze door hun jeugd gewend zijn voor anderen te zorgen, en dat is vaak geen prettige situatie.
Volwassen artsen komen hierdoor uiteindelijk gemakkelijk in de knoop, als er tegenslag is of de druk te groot wordt. Oostindier weet er alles van, ze is zelf kind van een veeleisende en verder afwezige vader en een alcoholistische moeder. In EenVandaag vertelt ze hoe zij artsen die het moeilijk hebben verder helpt.