stanneke lunter

Ik groeide op in een klassiek huisartsengezin met praktijk aan huis en wist al vroeg dat ik zelf ook arts wilde worden. Vanwege uitloten werkte ik eerst in de verpleging, om daarna alsnog in Utrecht geneeskunde te studeren. Vanuit mijn grenzeloze belangstelling voor wie mensen zijn, wat hen raakt en waar bij problemen weer perspectief te vinden valt, koos ik vervolgens voor de psychiatrie. Na mijn opleiding tot psychiater/psychotherapeut werkte ik in Twente enkele jaren op een psychiatrische opnameafdeling en vervolgens 17 jaar als vrijgevestigd ziekenhuispsychiater, waarvan de laatste 5 jaar ook 1 dag per week in een revalidatiecentrum en als consulent in de 1e lijn. In 2017 ben ik overgestapt naar een landelijk expertisecentrum psychosomatiek, waar ik 5,5 jaar eveneens met groot genoegen gewerkt heb. Vanwege de opzet, kleinschaligheid en doelgroep van Aerrea heb ik desondanks ervoor gekozen om opnieuw te wisselen en bij Aerrea mee te denken met collegae-zorgprofessionals die zelf om hulp vragen.
Inhoudelijk vind ik het essentieel om samen op een rijtje te zetten wat er speelt – biologisch, psychologisch, sociaal – zowel in wat bijdraagt aan de ontwikkeling of de gevolgen van klachten als wie de persoon is die deze klachten heeft, welke krachtbronnen je hebt en welke behoeften, welke eigenschappen meer en minder tot ontwikkeling zijn gekomen en wat je nodig hebt om weer verder te kunnen, passend bij wie jij bent en wat jij belangrijk vindt. Transdiagnostisch, met aandacht voor het samenspel tussen je lichaam en geest, tussen jou en je omgeving. Vanuit de aanknopingspunten uit deze analyse volgt dan het behandelplan, met zo mogelijk een combinatie van verbale en ervaringsgerichte onderdelen, individueel of groepsgewijs. Zelf werk ik zowel met diverse vormen van psychotherapie, waaronder Acceptance and Commitment Therapy, Lichaamsgericht mentaliseren, Mindfulness en Compassie, als met farmacotherapie.
Behalve bij Aerrea werk ik ook in de pijnrevalidatie. Daarnaast geef ik geregeld workshops of trainingen en verzorg ik lesdagen voor de GZ-opleiding en de huisartsenopleiding.